A Stunning Entertaining Space

In this digital age of marketing and advertising, a business can choose from many media vehicles to promote their company. But for Ryan VanGerven and his team at New Stone Landscaping, their best strategy to bring in new business is the one that has worked for them for years…word of mouth.

When you see one of New Stone’s landscape transformations, it’s easy to see why so many of their projects come from clients who have experienced their work first hand, and then went on to recommend them to their friends, families, and neighbours.

For this particular backyard project, Ryan and his team were contacted by the neighbour of one of their existing clients, who had seen their neighbour’s backyard oasis, and wanted something spectacular for their own. As Ryan explains, “this client had seen what we had done to his neighbour’s backyard, and although he took a few years to make the decision, when he was ready to do work on his own space he called us”.

This project really speaks for itself, and the photographs tell a story of working from a blank canvas, to arriving at a stunning entertaining space for the whole family. “There was a large deck off the house, as well as fencing and trees. We saved as many trees as we could for privacy, changed the client’s existing wrought-iron fencing to meet code for the pool, and other than that, we essentially had an open space to lay out this project.”

“The homeowners were really great to work with. They’d been travelling back and forth in the summer to their cottage, and while it’s a nice way to spend your summer, you can spend a lot of it driving, packing, unpacking, and packing again. This way, we gave this fun-loving family a place to hang out, throw parties, and spend quality time with the people they love, all just steps away from their back door.” Ryan puts it best, “It’s like having a holiday any day of the week.”

The pool area is complete with a waterfall, and a landscaping design that meshes perfectly with the natural stone retaining wall, required for the grading. The wall and stone work around the pool and throughout the backyard space, is all natural stone. More specifically, armoured stone, and it blends as if it’s been there forever, especially where it arrives at the water feature built into the pool space. The interlocking patio blends seamlessly with the other design elements, including the natural stone coping around the pool edge. The colour choices for all the natural stone creates a “fluid” finish; everything blends and flows together.

The choice of pool liner was something new for Ryan and his team, a choice which had them taking “a leap of faith” when it came time for the final decision. “The colour itself is called Sandstone, and when you look at it, it literally looks brown. We had never used the colour, but our liner distributor told us it would match perfectly with the existing elements in the design, and would reveal a “Caribbean Blue” colour to the water when the pool was filled.” Well as you can see, mission accomplished! The pool is truly sensational, complete with a pool house and an outdoor bar.

A very cool feature of this backyard design is the hot tub area. While hidden back and surrounded by trees, the team was able to maintain the use of the client’s current tub, and also give the exterior of the tub a “face-lift”. The team built a wall-surround out of the same natural stone used on the waterfall and retaining wall, so this area blends right in with the overall design. This layout now provides the family with two separate entertaining spaces, and the opportunity for the home owners to escape to their very own “private spa”.

This talented team at Newstone Landscaping work hard at maintaining long-term relationships with their clients. “The client knows if they ever have an issue, we are always just a phone call away” says Ryan, “we are very ‘client first’ oriented.”

That customer commitment is just one more reason why Newstone Landscaping clients are always sending new business their way!

Written by: Kelli M. Maddocks | Photography: Cory Bruyea

Author: LivingSpaces

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *